16. februar 2009

Treenighedens paradoks og Robert Ingersoll

Jeg har før skrevet om Treenigheden og meget rammende omtalt fænomenet som et "Kinder æg". Hermed er det geniale citat af Robert G. Ingersoll (1833-1899) om Treenigheden (Trinity) oversat til dansk af undertegnede (efter bedste evne).

Kristus, ifølge troende, er den anden person i Treenigheden, hvor Faderen er den første og Helligånden (*) den tredje. Hver af disse personer er Gud. Kristus er sin egen fader og sin egen søn. Helligånden er hverken fader eller søn, men begge. Sønnen blev avlet (**) af faderen, men eksisterede før han blev avlet - præcis den samme før som efter. Så det er erklæret at Faderen er Gud, og Sønnen Gud og Helligånden Gud, og at disse tre guder udgør én Gud.

Ifølge den himmelske multiplikationstabel, er en gange en er tre, og tre gange en er en, og ifølge himmelsk subtraktion, hvis vi trækker to fra tro, er tre tilbage. Addition er tilsvarende mærkværdig, hvis vi lægger to til en, har vi kun en...

Hvordan er det muligt at bevise eksistensen af Treenigheden? Det er muligt for et menneske, som alene er blevet født en gang ***, at forstå, eller at forestille sig eksistensen af tre væsener, som hver især er lig med tre?

Tænk på et af de tre væsener som faderen til en, og tænk på den ene som halvt menneske og hel Gud, og tænk på den tredje som værende udviklet fra de andre to, og tænk så på de tre som en.

Tænk at efter faderen avlede sønnen, var faderen stadig alene, og efter Helligånden udvikledes fra faderen og sønnen, var faderen stadig alene - fordi der aldrig har været og der vil aldrig være andet end én Gud. På dette punkt, hvor absurditeten har nået sin grænse, kan intet mere siges på nær: 'lad os bede'.

Noter:
* også kendt som "Det Hellige Spøgelse"
** eng. "begotten" alternativt "født"
*** eng. "born but once" må referere til "newborn", "reborn" eller "born again" kristne (Johannes 3:3)Ingersoll skrev også:
Christ is just as old as his father, and the father is just as young as his son. The Holy Ghost proceeded form the Father and Son, but was an equal to the Father and Son before he proceeded, that is to say before he existed, but he is of the same age as the other two. Nothing ever was, nothing ever can be more perfectly idiotic and absurd than the dogma of the Trinity.

Oversat til dansk (JHH):
Kristus er nøjagtig så gammel som sin fader, og faderen er lige så ung som sin søn. Helligånden udviklede sig fra Faderen og Sønnen, men var lig med Faderen og Sønnen før han udvikledes, det vil sige før han eksisterede, men han er af samme alder som de andre to. Intet har nogensinde været, intet kan nogensinde blive mere komplet idiotisk og absurd end dogmet om Treenigheden.

Læs også Ingersoll's skrift "Why I am agnostic".

0 comments:

Daya Earth Blogger Template