26. juni 2008

Ateister i nød

Gudsfrygtige Per spørger: "Forstil dig: Du er havnet i en situation hvor du har hårdt brug for hjælp for at overleve, men du har ingen i nærheden som kan høre eller hjælpe dig. Hvem vil du kalde på hjælp??? ".

Har man hørt den før? De troende vil så gerne have at vi svarer "gud" og ville betragte det som en kæmpe sejr for den blinde tro - tja, måske ligefrem et bevis for guddommelig eksistens (tsk tsk). Der er tale om et gammelt kendt "argument" for tro og troens berettigelse: "Uha, der kan du se, du var sk*de bange og kaldte på en gud"...

Men en klog mand har engang anskueliggjort, at sådan et svar siger mere om den situation man er i, end det siger om "guder" eller "tro"... Med andre ord: hvis jeg kalder på min mormor, når jeg f.eks. brænder sovsen på og gæsterne er på trapperne, gud forbyde det :-), betyder det så at jeg tror på hendes eksistens på trods af, at hun desværre er død for mange år siden? Eller betyder det mon, at jeg har hårdt brug for en med hendes egenskaber? Ifht. et kald på en eventuel guddom, i en presset situation, ville det være et kald efter en med dennes påståede egenskaber (benevolent, omnipotent etc.)! Der er i tilfældet med min mormor ikke tale om at jeg vitterlig tror hun vil genopstå fra de døde - men den pressede situation jeg er i gør, at jeg ville ønske jeg kunne få hjælp af en med gode egenskaber indenfor madlavning: mormor selvfølgelig!

Et helt andet problem er hvilken gud jeg skulle kalde på - eller hvilke guder? Eller skal jeg måske ofre min ældst fødte hvis vedkommende også sidder i "båden" (som argumentet oftest bruger som scenarie) - det er jo et godt gammel religiøst ritual (spørg f.eks. Abraham)? Skal jeg bede om hjælp fra Zion, Allah, Jahve, Odin, Herkules, Poseidon, Neptun, Shiva, Osiris elle en af de tusindvis af andre gudebilleder mennesket har opfundet? Eller skal jeg bare vælge en tilfældig - ligesom "kulturkristne" har gjort det i Danmark (fordi de tilfældigvis blev født og opdraget her). Valg af religion er netop tilfældig - for det afhænger jo af hvor du tilfældigvis præges under din opvækst - tja, jeg vil ikke engang kalde det et egentligt valg (læs mere her)... Skulle mit tilfældige valg foran døden være afgørende for om der findes en gud eller om tro er fornuftigt?

Nå, men for at svare på det oprindelige spørgsmål: "Ingen, der er jo ingen i nærheden...".

.

0 comments:

Daya Earth Blogger Template