24. december 2010

Kun 48% af danskerne tror på guder - glædelig jul!

Her på selve juleaftensdag er det offentliggjort*, at vi er nede på blot 48% af danskerne, der tror på guder. Det synes jeg er en glædelig nyhed, men samtidig har jeg svært ved at forstå hvorfor omkring 80% så fortsat er medlem af folkekirken. Forklaringen ligger nok i, at kirken i Danmark er blevet en banal ritualfabrik, et bekvemt og traditionelt valg ved livets store overgange. Foreløbig kan vi blot glæde os over, at danskernes sunde fornuft tilsyneladende har taget over for oldtidens teologiske og metafysiske pseudoforklaringer.

Det er med et naivt håb om, at de sidste 48% med tiden vil slippe deres overtroiske tilbøjeligheder, at jeg hermed ønsker alle: Glædelig jul** og godt nytår!

* Kilde: http://kpn.dk/article2287395.ece
** Her behøver jeg vel ikke at forklare om julens før-kristne oprindelse, vintersolhverv, at drikke jul m.v.

2 comments:

Arthur F. sagde ...

Tro omhandler kun fremtiden.
Viden omhandler fortiden og nutiden.

Vi kan ikke vide noget om fremtiden - kun tro på, at den bliver bedre end fortiden og nutiden. Dette er den eneste tro, vi behøver som mennesker: troen på os selv og på fremtiden.

Men vi kan ikke leve uden tro, for handling kræver tro, og vi må kunne handle for at leve; ergo må vi tro for at kunne leve.

Godt nytår!

PS: hvordan fejrer en ægte skepticist jul?

Jesper Kragh sagde ...

Mange ikke-troende fejre jul, velsagtens på samme måde - eller noget tæt opad - som religiøse gør. Vi mødes med familien, får noget god julemad, synger sange (vi plejer ikke at synge de mere religiøse), åbner gaver, snakker, drikker snaps ovs., men ofte med mindre vægt på det religiøse. Fx tager vi ikke i kirke eller læser juleevangeliet. Meget af vores julepynt er folkloristisk i sin overtro, fx nisser, men ellers har vi mange hjerter.

Daya Earth Blogger Template