3. december 2010

Et liv uden nisser, feer og guder

Følgende indlæg fik jeg bragt i Ekstra Bladet d. 25.4.2010, som svar på søde Anne-Grethe Bjarup-Riis indlæg Sådan lærer man børn at leve med døden. Nu smider jeg det lige på bloggen:

Anne-Grethe Bjarup-Riis spurgte d. 20.4. i Ekstra Bladet, hvad ateister siger til deres børn om livets store spørgsmål. Børn har dog ikke så svært ved at se realiteterne i øjnene, som mange (religiøse) voksne går og tror. Livet er fantastisk - også uden nisser, feer og guder. Betragter man den utrolige vrimmel af galakser, vi er omgivet af, det solsystem, som betinger vores eksistens, og den rige natur, vi er en del af, så betages man.

Sætter man sig ind i, hvordan naturen fungerer, og hvorledes planter og dyr har udviklet sig gennem mange millioner af år i krig og symbiose - så betragter man en flig af livets fantastiske fylde. Vi kan erkende, at vi er opbygget af stjernestøv, at vi er dyr, der gennem en (måske) enestående udviklingsproces er blevet bevidst om vor egen eksistens, samt at vi er voldsomt heldige at være bevidste væsener - alt dette er der intet magisk i, og alligevel er det dybt fascinerende. At dette liv er det eneste, vi får, gør bestemt ikke livet mindre værd - tværtimod. Døden er kun svær at acceptere, hvis man er præget med ideen om evigt liv. Den vrangforestilling sætter livet i dårligt lys. De afdøde er i sindene hos os efterladte og er igen blevet en del af naturens frugtbare kredsløb og universets stjernestøv.

De var blandt de heldige få, os der fik liv. Realiteternes verden er særdeles livsbekræftende i sig selv - også uden løssluppen ønsketænkning.

1 comments:

paldepind sagde ...

Det er utrolig godt skrevet!

Daya Earth Blogger Template