20. april 2010

Der er lidt stille for tiden fordi...

Jeg har gang i en hel del ting disse dage, som desværre har betydet, at bloggen her har været nedprioriteret. En stor del af de ting jeg går og laver har med sekularisering at gøre og foregår som del af mit bestyrelsesarbejde for foreningen Ateistisk Selskab. Som sekretær er der også en del praktiske opgaver som skal klares - en eller anden må jo trække læsset ;-)

De sager jeg engagerer mig i pt. handler om uretsmæssig opkrævning af kirkeskat (for ikke-døbte og andre folk der ikke er medlem af folkekirken), tilflyttere der automatisk kommer til at betale kirkeskat (blot fordi de sætter kryds i et felt om hvorvidt de er døbt), religiøse gruppers ekstraordinære privilegier i vores samfund og lovgivning (herunder økonomiske fordele), kirkens indflydelse på folkeskolen (bl.a. i forbindelse med konfirmationsforberedelse og gudstjenester), præsters nedtoning af det religiøse valg som konfirmation nu engang er, udøvelse af religiøs praksis i folkeskolen (bl.a. fællesbøn), faget "kristendomskundskab" (herunder den besynderlige undtagelsesparagraf), blasfemiparagraffen m.v.

Den seneste tid har derfor gået med at læse en del lovstof (ved siden af arbejdet, familien og filosofistudiet), vejledninger, kompendier, cirkulærer, bekendtgørelser og lignende. Bl.a. har jeg studeret Folkeskoleloven rimelig indgået omkring sammenblanding af kirke og skole - herunder faghæftet "Fælles Mål 2009" som definerer de trin eleverne skal opnå i forbindelse med at kristendomskundskab blev et eksamensfag. Straffeloven og Grundloven er ligeledes terpet (inkl. kommentarer fra Karnov m.v.). Det er ret interessant - og samtid lidt skræmmende - så meget religionerne har fået indflydelse på vores lovgivning gennem tiden. Der er nok at tage fat på!

Det er lykkedes at komme igennem til nogle medier omkring konfirmations- og kristendomskunskabsproblematikken og også sagen om uretsmæssig opkrævning af kirkeskat rykker på sig. Jeg var i øvrigt også i Deadline for nogle uger tilbage og debatterede mod sognepræst Kathrine Lilleør (det vil jeg nok kommentere separat en anden god gang). Det er ellers svært at få medierne til at lytte efter og begynde at stille gode kritiske spørgsmål til præster, biskopper, ministre, politikere m.v.

Jeg går også og skriver lidt på en kommende bog om "ateisme" (eller rettere: det at være ateist), samt artikler og kronikker som forhåbentlig bliver trykt i ny og næ. Men man må jo prioritere - og pt. går det altså lidt ud over bloggen her, beklager!

4 comments:

Brian Nilsson sagde ...

Kære Jacob.

Det er naturligvis helt i orden at du tager en pause en gang i mellem for at løse andre opgave, det skal der også være tid til! Vi ved du er derude og gøre et utroligt godt arbejde for Ateistisk Forening og ateisterne i DK, den ros skal du ha'. Du gerne give dig selv et skulderklap på min regning!

Mvh. Brian Nilsson, Løgstør.

Jakob H. Heidelberg sagde ...

Tak Brian!

Leander sagde ...

I den tid bloggen har været aktiv synes jeg alligevel aldrig at der rigtig var tid til at gennemgå de ting der blev posted. Så held og lykke med arbejdet ved siden af, danmark er måske ikke det sted i verdenen hvor det står værst til, men synes bestemt der en række ting der er værd at kigge nærmere på (på længere sigt vil det vigtigste nok være at få skepticisme, kritisk tækning samt moderne etik sat på skoleskemaet som ateisternes bidrag til ”religions undervisningen”)

- har selv læst noget lovgivning og nogle af folkeskolens materialer i forbindelse med studiet og der er næsten altid noget at komme efter i forhold til folkekirken. Ofte bruges der nogle meget upræcise og forældede formuleringer og desværre er både præster og teologer slemme til at udnytte dette (det er jo forvejen deres job at gøre game og upræcise tekster acceptable i forhold til nutiden)

James sagde ...

Så længe det er de beskrevne ting du bruger tiden på, så tilgiver vi og guderne dig :-)

Selvom statskirkens budget er over en milliard kroner, så kan det godt være, at de færre penge der kommer ind, har større betydning end denne blog har.

Du er i en position, hvor du kan gøre en del andet, så må vi andre blot overtage bloggerrollen.

God vind i dit arbejde.

Daya Earth Blogger Template