11. november 2009

Stop kommunal legitimering af overtro!

Søndagsavisen bragte d. 1. november 2009, med opfølgning på bagsiden ugen efter, en historie om forskellige offentlige institutioners skødesløse misbrug af kommunale midler. Den slags er jo skræmmende læsning for ethvert rationelt tænkende menneske. Ikke nok med at en række mennesker er blevet smittet med en slem omgang overtro, men man har tillige forvaltet de kommunale midler på en helt og aldeles uforsvarlig måde. Sørme om man ikke har hidkaldt åndemanere, clairvoyante, præster og andre former for spøgelsesjægere, for at få løst problemer som reelt set ikke er der, på borgernes regning. Det svarer ganske enkelt til at betale en blikkenslager for at reparere et toilet som ikke eksisterer. Heldigvis drejer det sig ikke om millioner af kroner, men det er der jo ingen grund til at smide penge lige ud af vinduet!

Man burde hellere opføre sig ansvarligt og sende en psykolog rundt til diverse institutioner for at mildne personalets irrationelle virkelighedsflugt og bringe deres realitetssans tilbage. De har øjensynligt fået kørt hinanden op, som en flok teenagere der leget "ånden i glasset" efter at have set en gyserfilm. De påvirkelige medlemmer af personalet burde i stedet lære at styre deres overdrevne fantasi, vildfarne følelser, overnaturlige fornemmelser og barnagtig tankegang. Spøgelser, ånder og genfærd - er vi virkelig ikke kommet videre? Man skulle umiddelbart tro, at tanken om den slags overnaturlige fænomener var noget som pubertetens modnings- og den efterfølgende oplysningsproces tog sig af.

Det er både forargeligt og skammeligt at skattekroner går til den slags pjat, mak- og blændværk. Men værst af alt er det, at det offentlige ved sådanne panikagtige handlinger og primitive løsninger, er med til at legitimere simpel overtro. Man blåstempler mere eller mindre direkte disse forkvaklede virkelighedsopfattelser og deres omvandrende profeter. Det gøres sikkert med de bedste intentioner, men det ændrer ikke ved at man har gjort sig skyldig i uansvarlig omgang med skatteborgernes penge - og ikke mindst vor sunde fornuft!

Hvad bliver det næste? Usynlige feer på legepladsen der skal flyttes til et nærliggende skovareal? Børn der behandles og tilbedes som reinkarnationer af Dalai Lama? Nissefamilier på loftet af børneinstitutionen? Og bliver der igen trukket fra kommunekassen, når nissefar stiller krav om varm risengrød med smørklat året rundt? Fri os nu for magisk tankegang - brug hellere penge på uddannelse af personalet i kritisk tænkning og sund fornuft.

Der er tendenser som taler for, at mange menneskers sind i udpræget grad fortsat er slørede af en manglende evne til skeptisk og rationel tankegang. Det er et sørgeligt udtryk for et tilsyneladende tiltagende behov for udbredelse af et pragmatisk filter i vore medborgeres sind (og internationalt for den sags skyld). Desværre fylder selv moderne og oplyste mennesker sig stadig med alverdens mystik, okkultisme, astrologi, healing, homøopati, kiromanti, numerologi m.v. - kort sagt "det alternative"... Alle de såkaldte "alternativer", som aldrig har vist sig anvendelige når fakta og videnskabelig metodik kommer på bordet.

Lad os håbe, at vi ikke får påvirket de yngre generationer til samme fejlfortolkninger af virkeligheden, så de ikke også en dag bruger egne eller andres surt opsparede penge på svindel og humbug. Lad os håbe, at vores børn kan gennemskue de let købte hokuspokus forklaringer tilhængerne af ”det paranormale” tilbyder. Og lad os ikke mindst naivt håbe, at vore offentlige midler over tid vil blive anvendt i mindre og mindre grad til de overnaturlige formål, som de tidligere omtalte former for spøgelsesjægere hver især repræsenterer.

.

2 comments:

Anonym sagde ...

Det uhyggelige er, at selv en tilsyneladende videnskabelig baseret institution som Folke Universitetet er hoppet med på overtrosvognen: I flere år har man udbudt en forelæsningsrække i para-psykologi, hvor et af beviserne der fremdrages er Uri Geller.
Ethvert forsøg på at stoppe dette vanvid er indtil videre strandede.

Jakob H. Heidelberg sagde ...

What? Har du et link eller mere info på det? Det lyder jo vanvittigt!

/Jakob

Daya Earth Blogger Template