11. oktober 2009

James Randi om tryllekunst og hvide løgne ved TAM7

Jeg er helt enig med James Randi i den første del - men pointen omkring "hvide løgne" er jeg bestemt ikke enig i.

Vi skal efter min mening holde op med at fortælle hinanden fantasifulde historier om evigt liv, og andre resultater af barnlig ønsketænkning, som indirekte gør livet mindre fantastisk og værdifuldt end det er. Det er en hån mod virkeligheden og realiteterne at hylde evige sjæle og anden overtro.

James Randi TAM7 Excerpt:


Nej, der er ikke brug for fiktion for at tilføre virkeligheden værdi!

4 comments:

leander sagde ...

På det punkt tror jeg de fleste ateister (nye som gamle) er uenige med dig. Jeg tror der er situationer hvor, som han siger, intet er tabt ved at lyve.
Problemet er selvfølgelig at man ikke ved hvornår. Selv eksemplet med den døende er en svær situation.
Helt generelt tror jeg at der næsten altid er undtagelser mht. den slags regler. Selv princippet om ærlighed er ikke altid gældende.
Jeg er dog enig i at "hvide" løgne ofte gøre mere skade en gavn. Konceptet er overvurderet.

Jakob H. Heidelberg sagde ...

Hej leander,

Påstande omkring evige liv eller "sjæle" er jeg specielt imod - også overfor børn.

Problemet er nemlig, at der for mig at se netop er tale om et tab hvis man efterfølgende skal til at tænke mere kritisk og rationelt over den slags påstande.

Barnet, det unge menneske, den voksne, den døende, vil ikke have lyst til at skifte "tro"/overbevisning - man har i tanken skabt et kunstigt behov for "evigt liv".

Virkeligheden, det endelige liv, vil uundgåeligt føles som et markant tab - selvom det for mig at se er en uvurderlig gave.

Personligt lover jeg derfor ikke mine børn evige liv. Jeg fortæller dem om dødens realiteter - og hvordan det er med til at forstærke livets værdi.

mvh
Jakob

leander sagde ...

Men i det nævnte eksempel var det jo netop en forudsætning at der i forvejen var et behov for at tro på det evige liv - der var tale om en gammel døende som ikke ville have tid til at skifte tro. Der er jo ingen grund til at starte en besværlig og muligvis smertefuld "dekonversion" på et sådant tidspunkt.
Selvfølgelig er situationen anderledes når det gælder børn.

Jakob H. Heidelberg sagde ...

Ja, det er sandt nok.

mvh
Jakob

Daya Earth Blogger Template