3. august 2008

Kampen om ytringsfriheden fortsætter

I denne atikel Why Islam is Unfunny for Cartoonists beskrives nutidens spændte situation mellem ytringsfriheden og tabuerne omkring diverse religioner - selv indenfor Europas grænser!

En hollandsk tegner er blevet arresteret pga. at han har tegnet tegninger som efter sigende skulle være i konflikt med hollandske regler mod diskrimination på baggrund af race, religion og seksuel orientering. Også Jyllands-Postens tegninger og bombeangrebet på den danske ambasade i Pakistan mv. er nævnt i artiklen.

Men hvad laver religion egentlig som specifik undtagelse for ting man må lave sjov med? Der er jo heller ikke undtagelser for hverken "madlavning", "fantasifostre" eller "badedyr". "Diskrimination" kan man vel næppe kalde den slags små anfægtelser af irrationalitet. Personligt fatter jeg ikke en bjælde af dette uhensigtsmæssige forsvar for forældede forestillinger om hvordan verden hænger sammen. Vi taler om livssyn der hæmmer liv og verdensanskuelser der er i direkte konflikt med moderne videnskab. Hvorfor beskytte disse uhyrlige ting mod uskyldig humor og reelle anfægtelser? Har guderne, profeterne og alle de andre fantasi væsener ikke humoristisk sans - eller er det deres tilbedere der ikke er i besiddelse af denne essentielle menneskelige egenskab?

Og når vi nu er ved sagen - der findes ikke "blasfemi", som det før er sagt: "Blasphemy is a victimless crime" - eller løst oversat: blasfemi er en offer-løs forbrydelse!

Men jeg er da glad for at leve i Danmark, som Geert Wilders siger det: "Denmark protects its cartoonists. We arrest them" - altså: "Danmark beskytter sine tegnere. Vi (Holland) arresterer dem".

.

Ingen kommentarer:

Mening med livet, nihilisme og døden

Følgende indlæg blev bragt på religion.dk d. 23/2-2012, hvor jeg blev bedt om at besvare 3 spørgsmål om ateisme. Spørgsmål: Kære brevkass...