26. juli 2008

Nu er Djævelen også blot en myte

Netop som jeg har skrevet om de troendes løbende rationalisering af deres elskede grundlag (Liderlige katolikker i protest mod paven) dukker et nyt eksempel op i Kristeligt Dagblad. Denne gang drejer det sig om danske præster som vil af med Djævelen forstået som en selvstændig, ond magt med egen vilje!

Det er svært at bestemme sig for om denne efterrationalisering og psykologiske intellektualisering er en positiv eller negativ udvikling set fra et ateistisk synspunkt. Men sjovt er det da, som religionerne tilpasser sig samfund og sund fornuft over tid - i bund og grund går det måske i den rigtige retning alligevel, til sidst er der jo slet ikke noget tilbage af disse gamle eventyr, myter og sagn!

Det der i artiklen omtales som et "dogmeangreb" fra teologer, biskopper og præster er måske i virkeligheden tegn på en forlængst forældet religion der sagte imploderer eller langsomt eroderer - fornuftens uundgåelige erosion på de dogmatiske fænomener, der over tid vil eliminere religionens betydning og relevans.

Men det er ikke kun Djævelen der må lukke biksen og pakke sammen. Som der står i nævnte artikel gjorde "tidligere biskop Jan Lindhardt op med Helvedet, teologiprofessor Svend Andersens lagde afstand til dommedag og Jesu fysiske opstandelse, og sognepræst Kaj Mogensen har forkastet ideen om, at alle mennesker enten frelses eller fortabes" - hvad er mon det næste der står for skud? Mon ikke snart det er selveste "Gud"?

Man kan jo, i al naivitet, have lov til fortvivlet at håbe.

.

Ingen kommentarer:

Mening med livet, nihilisme og døden

Følgende indlæg blev bragt på religion.dk d. 23/2-2012, hvor jeg blev bedt om at besvare 3 spørgsmål om ateisme. Spørgsmål: Kære brevkass...