26. juni 2008

Bøn og bevis - om irrationelle ved bøn

Oprindeligt skrevet som indlæg på et debatforum til en troende, som seriøst mener, at hans bønner går i opfyldelse.

Kender du til bønner der blev til virkelighed, hvor det er direkte påviseligt, at bønnen var årsag til udfaldet? Har du nogensinde hørt om opfyldelse af bønner, som ikke kunne være sket alligevel, eksempelvis vha. selvopfyldende profeti, placeboeffekt, tilfældighed eller lignende? Kan du gentage/repetere disse bønner og statistisk påvise, at der ikke er tale om tilfældige udfald, som der er krav om i videnskabelig metodik?

Og så må jeg lige være lidt fræk - hvor mange gange er dine bønner IKKE gået i opfyldelse? Og har du nogensinde bedt om noget som du ved ikke kan lade sig gøre på normal (forklarlig) vis - så som at du fik vinger, eller en ekstra arm, eller en skeptisk indstilling til verden? Og lad mig gætte - hvis det ikke gik i opfyldelse bortforklarer du det let som "guds uransagelige veje", eller fordi "man ikke skal teste sin guds evner", ikke sandt? Surprise surprise - Hun kan ikke udrette noget reelt, for Hun findes ikke.

Og hvorfor er det man ikke kan få amputerede lemmer tilbage ved bøn? Og hvorfor er det, at man ved bøn kun kan få noget som kan lade sig gøre på almindelig, forklarlig vis? Og hvorfor er det, at guderne ikke giver de fattige og krigsramte svar på deres bønner? Tror du ikke, at de udsultede børn i u-landende, beder deres guder på den rette måde og med tilstrækkelig underkastelse og "nød i stemmen"? Hvorfor er det, at gud ikke svarer dem og opfylder deres inderlige ønsker om frihed for tørst og hunger? Lad mig gætte, du vælger falliterklæringen: "guds veje er uransagelige, ik'?

Nå, men lad os få det afgjort en gang for alle. Sæt dog et videnskabeligt forsøg op, kontrolleret af et bredt udsnit af respekterede forskere og lignende - og lad os se hvad undersøgelsen konkluderer. Jeg vil vædde et blogindlæg med, at det vil ende ud med samme negative resultat som alle hidtidige seriøse undersøgelser har påvist: bøn hjælper ikke og kan ikke påvirke verden. Lav gerne et andet forsøg og bed til, at du for hver bøn får sat eksempelvis 1.000 kroner ind på din bankkonto, eller på Kræftens Bekæmpelses bankkonto for den sags skyld (kræft er jo blot en af de djævelske "glæder" vi mennesker har fået smidt i hovedet af din såkaldte algode/benevolente gud). Efter et års tid skulle der jo så nok være sparret en del op til velgørende formål.

Tænk på hvor mange bønner der gennemføres "derude" hver morgen, middag og aften. Det er millioner - og hvad hjælper det i det store hele? Hvor megen glæde har menneskeheden mon haft af denne irrationelle, selvopofrende, ydmygende og meningsløse handling? Statistisk set er det en bydende nødvendighed, at visse bønner går i opfyldelse, ikke fordi det er bønner, men fordi hændelsen ville ske alligevel. Andre bønner er så løst formulerede at de kun kan gå i opfyldelse - uanset hvad det måtte ske (eksempelvis: "ske din vilje i himlen, således også på jorden"). En sådan bøn kan selvsagt ikke bruges i et videnskabeligt forsøg, der må være tale om mere konkret udtalte ønsker.

De samme krav må gælde for de religiøse forudsigelser og spådomme. Der eksisterer utallige eksempler på "forudsigelser" om verdens undergang, global katastrofer og hvad ved jeg, men til dato er intet (naturligvis) bevist - og ingen tør stille op og lægge "hovedet på blokken". Nææ, man foretrækker, at være utydelig i mælet uden, at sætte tingene stringent op som det kræves under videnskabens formelle rammer. Så er der jo, som ved bøn, altid en "undskyldning" bagefter, et indregnet usikkerhedsmoment, som alle blindt skal acceptere... Disse "forudsigelser" gælder i lige grad pseudovidenskaber som: astrologi, horoskoper, spåkoner, læsning i kaffegrums, alkymi, alternativ medicin, dianetik, frenologi, kinesologi, parapsykologi, telepati, ufologi, magi, healing, hømopati, kiromanti, numerologi og hvad det ellers hedder alt sammen.


Til sidst en lille udstrakt hånd. Bønner kan sådan set godt, indirekte, resultere i noget positivt, omend formen ikke nødvendigvis behøver, at være bøn for at opnå, et tilsvarende resultat. I det man beder formulerer og udtrykker man nemlig sine (inderste?) ønsker, håb, værdier m.v. og får på den måde, i en vis grad, gjort klart overfor sig selv hvor man skal, eller ikke skal, fokusere fremover. Man kunne selvfølgelig også bare skrive dagbog, sætte sig med en kop kaffe og tænke tingene i gennem - uden at skulle underkaste sig i al evighed...


Til sidst nogle gode citater i samme dur:
Giv en mand en fisk, og han vil spise en dag.
Giv en mand religion, og han vil sulte ihjel imens han beder for en fisk.

Intet fejler som bøn!

Sømanden beder ikke for at få vind, han lærer at sejle.

Da jeg var en dreng bad jeg hver aften for at få en ny cykel. Så indså jeg, at Herren ikke fungerer på den måde, så jeg stjal en og bad ham tilgive mig.

To arbejdende hænder kan udrette mere, end tusind foldede hænder i bøn.

Bed ikke i min skole, så tænker jeg ikke i din kirke.

Frit oversat fra: http://atheistweb.org/wordpress/searchquotes.php


.

0 comments:

Daya Earth Blogger Template