27. juni 2008

Ateisme er ikke en religion

Jeg kan på ingen måde tilslutte mig den vanvittige sammenligning af ateisme og religion der i ny og næ dukker op i samtale med religiøse, samt hist og her i litteratur og på internettet: "Ateisme er jo også bare en slags religion" eller "Ateister tror også på noget på en måde"...

Well, ateisme er pr. definition IKKE en religion - det er komplet meningsløst at udtale den slags, det strider imod det man kunne kalde meningsfyldt sprogbrug. For at sige det populært: ateisme er lige så lidt religion, som det IKKE at samle på frimærker er en hobby. Det samme gælder tro - ateisme er hverken en tro eller trosretning, ateisme er netop fravær af (blind) tro.

Fordi man ikke tror på astrologi/julemanden/spøgelser/lykketal m.v., så er man jo heller ikke "overtroisk på en måde", vel?

Jeg så sågar en muslim driste sig til at udtale "desuden er vi alle religiøse" - Doh! Nej, men derimod er vi alle ateister, nogle af os er bare gået en gud længere :-)

"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in; some of us just go one god further" - Richard Dawkins.

Længe leve ytringsfriheden - men lad os holde os til de alment accepterede definitioner af vores fælles begreber.

Billedet er fra http://www.onegodfurther.co.uk.
.

1 comments:

Jakob H. Heidelberg sagde ...

Som en nær ven sagde til mig:

"Grunden til at religiøse beskylder ateister for, at også de har en religion er, at de religiøse så føler sig mindre irrationelle i deres valg og handling. Men jeg er bange for at udviskningen af et ords betydningen ikke kan hjælpe nogen i den sammenhæng..."

Daya Earth Blogger Template