21. november 2009

Om trosfrihed og fundamentalisme (dansk tale)

Om trosfrihed og fundamentalisme:

.

5 comments:

Anonym sagde ...

Tak for videoen.

Han får sagt nogle fuldstændig forkerte ting om hvad specielt Harris mener og hvad knap halvdelen af USA's befolkning mener.

Fx siger han at 45-46% gerne vil at helvedet bryder løs, fx som følge af at indtage tempelpladsen - og at de støtter forestillingen om at arbejde på, at fremskynde "dommedag" ved at søge at starte "den endelige krig".

Men meningsmålinger fra 2006 viser at kun 34% af de amerikanske kristne tror at verdenssituationen vil forværres inden Jesus kommer igen! Kun 23% af de amerikanske kristne tror, af vi mennesker aktivt kan gøre en forskel i forhold til hvornår Jesus vender tilbage.

Der er langt op til 45% af kristne amerikanere og selvfølgelig længere til 45% af alle amerikanere.
http://pewforum.org/publications/surveys/religion-politics-06.pdf

Hvor mange af disse 23% kristne amerikanere mener, at kristne skal arbejde på at starte den endelige krig? Det er ganske givet en langt mere udbredt holdning, at kristne kan og derfor skal satse på at fremskynde Jesu genkomst, ved at forkynde evangeliet "til alle folkeslag", for det tror de er en Bibelfæstet betingelse for at Jesus kommer igen.

mvh ChristianF

Jakob H. Heidelberg sagde ...

Selvtak :)

Hvad angår Harris så har han vist indrømmet på et givent sted at have formuleret sig (eller er blevet modtaget) grovere end han havde i sinde - jeg kan ikke lige huske det konkrete i sagen.

Hvad angår meningsmålingerne så refererer OBM til en bog af 2005 (kristendom og protestantisk fundamentalisme i USA), derfor kan der have været dukket nye meningsmålinger op siden. Jeg har nu ikke lige fundet de konkrete sider i mit eksemplar (men jeg har også kun lige skimmet den igennem - og hold fest det er skræmmende læsning).

Selv de tal du fremhæver er rimelig skræmmende i mine øjne - og så er det ikke ligegyldigt hvem de er og hvor meget magt de har (jf. fx. den uhyggelige Bush).

Men tusind tak for indsparket!!!

/Jakob

Anonym sagde ...

:)

Pointen var bare at Harris i sin efterhånden berømte passage i The End of Faith slet ikke skriver det som OBM tillægger ham. "Gudløse hjerner" henviser til den samme passage og tillægger Harris endnu mere ekstreme opfattelser.

Citatet er gengivet i sin sammenhæng her: http://aloadofbright.wordpress.com/2007/05/08/misquoting-harris/

Meningsmålingen jeg henviste til er fra 2006. Jeg vil ud fra de oplysninger jeg har skyde på at der er under 1% af amerikanerne, der støtter evt. bestræbelser på at starte "den endelige krig".

(og Bush (uanset hvor trist hans overtro ellers er) var jo selvfølgelig ikke ligefrem tilhænger af lige dén vanvittige vildfarelse)

Med andre ord, så er der nok bare tale om en misforståelse fra OBM's side.

Jeg er selvfølgelig enig i at det er sørgeligt at der er mange, der tror på mere eller mindre harmløse fantasifulde ting i USA, men sammenligningen med Pavens forbud mod brug af kondomer er vendt noget på hovedet.

Paven har jo sagt at kondomer er skyld i yderligere spredning af HIV og de dertil følgende dødsfald.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/03/17/AR2009031703369.html

Konsekvenserne af pavernes ufejlbarlige udtalelser er jo allerede udmøntet i døden for mange mennesker. I løbet af de næste 15 år vurderer FN at mere end 80 millioner afrikanere vil dø af aids hvis der ikke tages flere initiativer (bl.a. mere brug af kondomer og bedre adgang til medicin)

mvh ChristianF

Jakob H. Heidelberg sagde ...

Fint lige at få genopfrisket den med Harris.

Og sandt at der heldigvis er tale om en betydelig forskel, men hænger det sammen med (fra 2006 rapporten) f.eks:

"A substantial minority of the public views the state of Israel through a religious lens. Indeed,
a plurality of the public (42%) believes that Israel was given to the Jewish people by God. Similarly,
more than one-in-three Americans (35%) say that Israel is part of the fulfillment of biblical prophecy
about the second coming of Jesus. These numbers are largely unchanged since 2003."

Enig i at paven skal tage sig sammen.

/Jakob

Anonym sagde ...

ok ja, det må være den der var tænkt på. Selvfølgelig ikke skæbnesvanger for hele menneskeheden, men så sandelig trist at de opfattelser er så udbredte. Jeg kender mange danskere, der mener det samme. Altså at Gud har givet Israel til jøderne og at oprettelsen af staten Israel er en opfyldelse af profetier, der skulle gå i opfyldelse inden Jesu genkomst.
http://www.ordetogisrael.dk/artikler.php?action=laesartikel&id=274
:(

men ok tak - god dag
mvh ChristianF

Daya Earth Blogger Template